Jeugdzeilen

De lessen gaan weer starten bij jeugdzeilen!
De nieuwste foto’s staan op de Facebook pagina van het jeugdzeilen.

Hier ziet u het lesrooster.             

Wil je meedoen met jeugdzeilen dat kan nu weer . Dit jaar hebben we extra groepen.  Schrijf je in door het inschrijvingsformulier te mailen naar: jeugdzeileneendracht@gmail.com.

Woensdagmiddag Optimist les: max. 12 leerlingen vanaf 8 jaar.

Vrijdagavond Splash les: max. 4 leerlingen vanaf 10 jaar.
Vrijdagavond Optimist les: max. 12 leerlingen vanaf 8 jaar.
vrijdagavond Platbodem / Botter les: max 6 met minimaal 1 jaar zeilervaring vanaf 12 jaar.

Zaterdagochtend Optimist les: max. 8 leerlingen vanaf 8 jaar.
Zaterdagochtend Splash les: max. 4 leerlingen vanaf 10 jaar.

Daarnaast krijgen (ex)jeugdzeilers een voorkeursbehandeling op de wachtlijst voor een ligplaats bij WSV de Eendracht.

“Jong geleerd is oud gedaan.”

“Op de haven is altijd wat te doen, is het geen arbeid dan is het wel genieten.”

Zeilkamp

Dit jaar willen we het kamp houden op de laatste vrijdag en zaterdag les. Om op de zaterdag dan de diploma uit te reiken.

Instructeurs gezocht

Om het jeugdzeilen elk jaar door te kunnen laten gaan zoeken we ook nog extra instructeurs. Wil jij of je ouders meehelpen met zeilles geven dan kan je je opgeven via jeugdzeileneendracht@gmail.com.

Een kijkje in de organisatie

De Eendracht is in 1966 opgericht door een groep enthousiaste mensen met een zeer ruime ervaring in het organiseren van watersportactiviteiten. Op dit moment hebben we ruim 100 leden die actief bezig zijn met het reilen en zeilen van allerlei bezigheden op en rondom het water. De Eendracht biedt haar vrijwilligers de kans om mee te werken aan alle zaken die bij de organisatie komen kijken. Zij kunnen zich inzetten op verschillende gebieden, bijvoorbeeld door het maken van onze internetsite, zitting te nemen in het bestuur of door deelname aan commissies die het bestuur ondersteunen. Met dit team van enthousiaste vrijwilligers proberen wij van iedere zeilles een groot succes te maken. Doe met ons mee en meld je aan. Je kunt bij de Eendracht komen zeilen als je tussen de 8 en 15 jaar oud bent. Iedere woensdagmiddag, vrijdagavond of zaterdagochtend ga je zeilen onder begeleiding van een ervaren instructeur en zul je langzaam maar zeker alle facetten van het zeilen onder de knie krijgen. Bij de Eendracht leer je zeilen vanaf de basis. Ervaring is dus niet nodig.

Jeugdzeilen

De Eendracht is in 1966 opgericht door een groep enthousiaste mensen met een zeer ruime ervaring in het organiseren van watersportactiviteiten. Op dit moment hebben we ruim 100 leden die actief bezig zijn met het reilen en zeilen van allerlei bezigheden op en rondom het water.

De Eendracht biedt haar vrijwilligers de kans om mee te werken aan alle zaken die bij de organisatie komen kijken. Zij kunnen zich inzetten op verschillende gebieden, bijvoorbeeld door het maken van onze internetsite, zitting te nemen in het bestuur of door deelname aan commissies die het bestuur ondersteunen. Met dit team van enthousiaste vrijwilligers proberen wij van iedere zeilles een groot succes te maken.

Doe met ons mee en meld je aan. Je kunt bij de Eendracht komen zeilen als je tussen de 8 en 15 jaar oud bent. Iedere woensdagmiddag, vrijdagavond of zaterdagochtend ga je zeilen onder begeleiding van een ervaren instructeur en zul je langzaam maar zeker alle facetten van het zeilen onder de knie krijgen. Bij de Eendracht leer je zeilen vanaf de basis. Ervaring is dus niet nodig.

“Op de haven is altijd wat te doen, is het geen arbeid dan is het wel genieten.”

Nemen van een zeilles
Een goede manier om kennis te maken met zeilen of om je vaardigheden verder uit te bouwen is het volgen van een zeilcursus. Zeilcursussen worden verzorgd door o.a. WSV De Eendracht. Zeilen kan bijna iedereen leren. Leeftijd hoeft geen probleem te zijn om te leren een mooie tocht te maken.
De cursussen worden gegeven door leden van de vereniging en richten zich meestal op de beginnende watersporter. Lessen bij een vereniging is een toegankelijke manier om de beginselen van het zeilen onder de knie te krijgen of te onderhouden.

Veilig leren zeilen in een actieve en ontspannen sfeer Onder begeleiding van een professioneel team organiseren we zeilcursussen voor kinderen en jongeren vanaf 8 jaar. Ze kennen de hoge eisen die we aan hen stellen. De nadruk ligt bij ons op goed en veilig leren zeilen.
De optimisten hebben twee niveaus: de beginnerscursus en de gevorderdencursus. Iedere cursus wordt afgesloten met een zeilbrevet/certificaat.

Een zeilcursus bij de Eendracht is een belevenis. Vanaf de eerste stap in de boot doen de kinderen zoveel mogelijk zelf, onder begeleiding van een instructeur. We besteden relatief veel aandacht aan het aanleren van basisvaardigheden, want: hoe beter de cursisten die onder de knie krijgen, hoe meer lol ze aan het zeilen beleven. De praktijk is de beste leermeester. Dat betekent: het water op.

De programma’s zitten dan ook boordevol actie en spannende momenten. De instructeurs
geven uitleg en laten zien hoe het moet. Ze grijpen in en sturen bij waar dat nodig is. Ze zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en de sfeer aan boord.

Vanzelfsprekend wordt er ook ruime aandacht aan de theorielessen besteed.

De instructeurs
Onze instructeurs moeten verantwoordelijkheid durven nemen, mensen en situaties juist kunnen inschatten, geduld hebben en goed ontwikkelde communicatieve en sociale vaardigheden hebben. Ze moeten kinderen en jongeren kunnen motiveren en stimuleren.
De instructeurs coachen de optimisten vanuit een rubberboot. De instructeurs hebben hun eigen aanpak. Persoonlijk en recht door zee. Ze houden de kinderen scherp in de gaten of ze lekker in hun vel zitten. Actie en tal van spannende momenten. Iedereen moet het bij ons naar de zin hebben.

De afwisseling van smal en breed water dwingen de cursist en instructeur tot vele verschillende handelingen en lesmomenten. Kapitein op je eigen boot? Dat kan. De instructeurs leren stap voor stap om veilig met de boot te varen. Ook leer je alle onderdelen van de boot kennen en de regels op het water.

Zeilcursus Optimist

“Jong geleerd is oud gedaan” gaat zeker op voor de zeilsport. Voor de jeugd is de Optimist een ideale boot. De Optimist is een goed doordachte boot met genoeg zeil om hard over de plas te varen bij jou thuis. Doordat de Optimist geen gewicht heeft onder de boot kan hij omslaan, maar geleerd wordt om de boot weer rechtop te zetten. Het is een stabiel, onzinkbaar en wendbaar eenmansbootje met een sprietzeil, steekzwaard en aangehangen roer. Zeer geschikt om jonge kinderen veilig in te leren zeilen. Je zeilt in je eigen boot en leert veel nieuwe dingen.

Heb je nog nooit gezeild? Geen probleem! Je zeilt in een groepje met kinderen die ongeveer even oud zijn. Je krijgt les op je eigen niveau. Alle technieken enzeilvaardigheden komen aan bod, zoals sturen, overstag gaan, gijpen, omslaan, het rechtzetten van de boot etc. Je bent zelf actief als stuurman. De zeillessen bestaan uit een theoriegedeelte en het praktijkgedeelte. Er is één instructeur op vier kinderen. Ook al hebben de kinderen een zwemdiploma, toch zeilen ze tijdens de lessen met een zwemvest.

Als je zoveel mogelijk over het zeilen wilt leren is dit de perfecte gelegenheid voor je. De Watersportvereniging De Eendracht heeft zes optimisten ter beschikking om de eerste beginselen van het zeilen te kunnen leren. Ben je 8 jaar of ouder en fysiek sterk genoeg, dan mag je beginnen in de Optimist. In de Optimist kun je terecht tot en met het jaar waarin je 15 wordt of eerder wanneer je er uitgegroeid bent. Er zijn twee soorten zeilbrevetten te behalen. Ook zal het meedoen aan lokale wedstrijden worden gestimuleerd.

Jeugdzeilen 1 (beginners)

De beginnerscursus is bedoeld voor kinderen die nog nooit gezeild hebben. De cursus bestaat uit 6 lessen van elk 2 uur. Per boot 2 kinderen, een Optimist dus, begeleid door een instructeur in de volgboot. Begonnen wordt met wat theorie en behendigheidsspelletjes om met het bootje te leren omgaan en deze zelfstandig op te tuigen. In- en uitstappen, peddelen, sturen, vastmaken aan de steiger, eruit vallen en er weer inklimmen enz. Hoe de wind, het water en de boot op elkaar reageren en hoe ze kunnen sturen. Daarbij aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. De theorie wordt op het droge, in het clubhuis gedaan aan de hand van modellen en voor- en nadoen. Daarbij worden de bootonderdelen benoemd, beginselen van het zeilen toegelicht, knopen gelegd enz.

Ook plannen we een zogenaamde zwembadles in, bij het plaatselijke overdekte zwembad. Daar gaan we kijken of de zwem- of reddingsvesten in orde zijn, oefenen in het omslaan en het zwemmen onder de boot door etc. Aan het einde van de cursus vindt het afzeilen plaats middels een theoretische en praktische proef. De cursisten zijn dan bekend met de basisprincipes van het zeilen zoals: optuigen van de boot, zeilstanden, overstag gaan, aanleggen en afvaren, knopen en steken leggen. Dit alles onder gunstige omstandigheden: een rustig vaarwater en een matige wind (3 Beaufort). De cursus wordt afgesloten met een “eindles”, gevolgd door het uitreiken van een Zeilbrevet/certificaat A

Jeugdzeilen 2 (een goed vervolg)

Na het behalen van je eerste diploma kun je verder gaan voor het zeilbrevet / certificaat B.

Ook deze cursus wordt in de Optimist gegeven en bestaat uit 6 lessen van elk bijna 3 uur.Je kent dan de basisprincipes en leert zelfstandig af te varen en weer aan te leggen, alle bezeilde koersen te varen, aan de wind, tegen wind opkruisen door overstag te gaan en voor de windvaren en te gijpen. Je leert ook met meer wind je boot te beheersen, omslaan en weer recht komen om na het hozen verder te varen en de vaarregels. Het jaarlijkse hoogtepunt bij de Eendracht is ongetwijfeld de laatste les met de uitreiking van de certificaten / zeilbrevetten.

Mocht je na het lezen van deze informatie meer willen weten of nog vragen hebben dan kun je ons altijd bellen, het nummer staat op inschrijfformulier of mailen. Kijk voor meer info op deze site, daar vind je uitgebreidere informatie over onze activiteiten.

Jeugdzeilen voor de oudere jeugd (Lelievletten en de Botter lessen).

Ben je te groot geworden voor een optimist(11+)? Op de vrijdagavond gaan we met de Lelievlet en de Botters zeilles geven. Lijkt je dat leuk geef je dan op voor de vrijdagles.

Opgeven

U kunt uw kind opgeven door het invullen van het inschrijfformulier. U ontvangt van ons een bevestiging en eventueel aanvullende informatie. Bij voorkeur aanmelden via email. Het Inschrijfgeld is voor leden van WSV De Eendracht iets lager als voor niet leden.

Maximaal aantal leerlingen.

We hebben 8 optimisten en twee begeleidingschepen. Dat betekent dat we een beperkte groep leerlingen kunnen aannemen.

Het maximale aantal is:

Woensdagmiddag : max. 12 leerlingen vanaf 8 jaar.

Vrijdagavond Optimist les: max. 12 leerlingen vanaf 8 jaar.

vrijdagavond Botter les: max 6 met minimaal 1 jaar zeilervaring met diploma vanaf 12 jaar.

Zaterdagochtend: max. 8 leerlingen vanaf 8 jaar.

Zeilbrevet/certificaat

Het zeilbrevet/certificaat wat wij uitreiken is geen CWO diploma. Een CWO diploma is een door de KNWV gecertificeerd diploma.

Locatie

De locatie waar dit jaar de zeillessen worden gehouden is nu bekend. Dit wordt vanaf de nieuwe Zuiderzee haven waar we verzamelen bij de loods.